Agenda

Bijeenkomsten in de komende maanden:

Informatie

 • wo 7 Jun juni 2017 – Broers, zussen en autisme - Hoe is het voor jou? – Autismecafé IJsselstein

  Als jouw broer of zus autisme heeft, ben jij een “brus”.
  Het woord brus is een samenvoeging van de woorden broer en zus. Als brus maak je deel uit van een gezin waarbij het er thuis net even wat anders aan toe gaat dan in een gewoon gezin. Dit omdat je broer of zus meer aandacht en zorg nodig heeft dan jij.
  Als jouw broer of zus autisme heeft, kan een gesprek voeren met je ouders lastig zijn. Misschien heb je het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt. Of je broer of zus is juist alleen maar zelf aan het woord.
  Iemand met autisme denkt vaak in puzzelstukjes die pas later op zijn plaats vallen. Dat maakt het voor hem of haar bijvoorbeeld soms moeilijk om te moeten wachten tijdens een gesprek.
  Soms is het niet makkelijk om een brus te zijn, omdat je soms ook een handje moet mee helpen of juist geduldig moet zijn. Soms valt dat mee, maar soms ook niet!
  Omdat brusjes hun problemen vaak verborgen houden voor hun ouders en omgeving, is het belangrijk alert te zijn op signalen die duiden op overbelasting of aandacht te kort en die kunnen duiden op problemen op school. Evenals slaap- en eetproblemen.
  Onze gastspreekster Lieke Geraerts begeleidt in de dagelijkse praktijk gezinnen en werkt samen met het Sociaal/Jeugdteam van IJsselstein. Haar ervaring als gezinsbegeleidster zal ervoor zorgen dat het zeker een heel informatieve en interactieve avond wordt! Tijdens deze avond zal zij aan de hand van voorbeelden uit de praktijk vertellen. Uiteraard kunnen er vragen gesteld en ervaringen gedeeld worden.

 Terug naar agenda